Σχισμα στην Ομογενεια προκλουν οι ενεργειες του Βαρθολομαιου-Ελπιδοφορου


✔️Χωρίς να δώσει το δικαίωμα της απολογίας απομάκρυνε τον Νέας Ιερσέης Ευάγγελο και τιμώρησε με αργία τον Βοστώνης Μεθόδιο- Το πληροφορήθηκαν από τον… Τύπο!

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα (exapsalmos.gr)

Ως κεραυνός εν αιθρία ήλθε η είδηση από το Φανάρι  της απαράδεκτης απόφασης του Πατριάρχη και  της Συνόδου, να παρέμβει ως Πάπας της Ανατολής και να αναστατώσει την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.Μας έχει συνηθίσει το Πατριαρχείο σε τέτοιες πρακτικές κατά την Πατριαρχία Βαρθολομαίου αλλά περιμέναμε ότι θα έβαζε κάποιο τέλος σε τέτοιες ενέργειες   που δίνουν το δικαίωμα σε κάποιους να αποκαλούν τον Πατριάρχη …Πάπα της Ανατολής!

Όλοι θυμόμαστε ότι πριν  ένα χρόνο περίπου το Πατριαρχείο απομάκρυνε από τη θέση του  τον Γέροντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής  Δημήτριο γιατί δήθεν τα οικονομικά δεν πήγαιναν καλά και  για να μπει η Αρχιεπισκοπή σε νέα τροχιά μιας δήθεν  ανάπτυξης εξέλεξε τον Ελπιδοφόρο.

Δυστυχώς ήμουν κι εγώ  υπέρμαχος αυτής της τακτικής και αρθρογράφησα σκληρά κατά του Δημητρίου και ζητούσα και γώ την παραίτηση του. Και σήμερα από τη θέση αυτή ζητώ δημοσίως συγνώμη από τον Γέροντα Δημήτριο για όσα έγραψα εναντίον  του τότε, παρασυρμένος από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιούργησαν τεχνιέντως συγκεκριμένοι κύκλοι, στην Αμερική και στο Φανάρι.   Όλα αποδείχθηκαν ένα αισχρό σχέδιο το οποίο δυστυχώς θα αποτελέσει την ταφόπετρα των εμπνευστών του. Να το θυμάστε αυτό. 

 Ένα χρόνο μετά την εκλογή του Ελπιδοφόρου, τα πράγματα αντί να πηγαίνουν προς το καλύτερο παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης. Τα οικονομικά δεν εξυγιάνθηκαν σε σημείο εντυπωσιακό, ο Άγιος Νικόλαος εξακολουθεί να παραμένει ημιτελής και οι Αρχιερείς που συγκροτούν την Επαρχιακή Σύνοδο της Αμερικής δυσφορούν άλλοι κρυφά και άλλοι φωναχτά και φανερά. Και για να τους επιβληθούν άρχισαν σήμερα να παίρνουν κεφάλια!

Ο Ελπιδοφόρος αντί να τους κερδίσει και να τους κάμει συμμάχους και συνεργάτες του, φέρεται εγωιστικά και τους τυλίγει σε μιά κόλλα χαρτί και τους καταγγέλει στην… Υψηλή Πύλη.

 Ο Πατριάρχης που διέπεται από τον ίδιο εγωισμό αντί να τους καλέσει όλους στο Φανάρι για να ακούσει όλες τις εκδοχές  και στη συνέχεια να ενώσει τα διεστώτα με μία άκρως αιφνιδιαστική και απαράδεκτη για την Ορθόδοξη Εκκλησία κίνηση, προχώρησε σε ενέργειες που ακυρώνουν την όποια αυτονομία της Αρχιεπισκοπής και ευτέλισε την αξία της Αρχιερωσύνης στα όρια κλητήρος πολυεθνικής!

Πρώτον: ανέστειλε   τον καταστατικό της Αρχιεπισκοπής και προανήγγειλε την δημιουργία νέου. Ενδεχομένως που θα γεμίζει με υπερεξουσίες τον Αρχιεπίσκοπο και θα καθιστά πιόνια του τους Μητροπολίτες. Σημειωτέον ότι η κίνηση αυτή γίνεται λίγες μόλις μέρες μετά την τόσο πετυχημένη Κληρικολαϊκή Συνέλευση, όπως διατυμπάνιζαν! Τελικώς φαίνεται πως δεν ήταν  και τόσο  πετυχημένη αφού δημιούργησε τόσα απόνερα! 

 Το ισχύον καταστατικό της Αρχιεπισκοπής είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τους νόμους της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και έχει επικυρωθεί και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο το έχει αποδεχθεί στο ακέραιο. Προς τι η αλλαγή του; Προφανώς γιατί δεν μπορεί να κάνει πια ονΑρχιεπίσκοπος ότι θέλει! Κάποτε -επι Ιακώβου – το άλλαξαν για να του πάρουν αρμοδιότητες και τώρα θα το επαναφέρουν για να δώσουν υπερεξουσία στον Αρχιεπίσκοπο.

Όπως ανακοινώθηκε θα συνταχθεί νέο καταστατικό που σημαίνει ότι καταργείται το παρών καθεστώς και οι Μητροπολίτες θα μεταβληθούν και πάλι σε μαριονέτες του Αρχιεπισκόπου. Προς τούτο θα συσταθεί μικτή επιτροπή από ιεράρχες του Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.Αν μέχρι τότε υπάρχει η Αρχιεπισκοπή όπως την ξέραμε και δεν υπάρξει κάποια αλλαγή ή ανταρσία.

Το τραγικό των αποφάσεων που σφραγίζουν τη σημερινή ημέρα που είναι ημέρα αποφράς για την Εκκλησία μας  είναι οι δύο επόμενες ανακοινώσεις που ευτελίζουν τον θεσμό του Αρχιερέως.

 Το γεγονός της επιβολής της ποινή της αργίας μέχρι τα Χριστούγεννα στον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο, έναν Ιεράρχη που σηκώνει 36 έτη Αρχιερωσύνης είναι μιά απαράδεκτη ενεργεια. Δηλαδή όταν ο Ελπιδοφόρος ήταν ακόμη  με κοντά παντελονάκια ο Μεθόδιος ήταν ήδη Αρχιερεύς. Τιμωρούν έναν Ιεράρχη που έπαιξε πολλές φορές το όνομά του για επόμενος Αρχιεπίσκοπος αλλά ο ίδιος δεν  το ήθελε. Και τώρα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία τον  στραπατσάρουν χωρίς να μας εξηγούν  τα «κανονικά παραπτώματα» που μας λένε ότι διέπραξε έτσι αορίστως .

 Οι πληροφορίες που έχουμε λένε ότι ο Μεθόδιος τιμωρείται ως υποκινητής της τηλεφωνικής διάσκεψης που διεξήχθη μεταξύ των μητροπολιτών της Αρχιεπισκοπής (πλην Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου) μετά την επιστολή του π. Άλεξ  Καρλούτσου για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των μητροπολιτών.Αλλά αυτή την πρόταση ανεξαρτήτως της τηλεφωνικής διάσκεψης των Μητροπολιτών την απέρριψε το ίδιο το Φανάρι με βαρύγδουπο ανακοινωθέν στο οποίο μιλούσε για την ισοβιότητα των Αρχιερέων με βάση τους θείους και ιερούς κανόνες.

Εκείνη την εποχή μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των Μητροπολιτών της Αμερικής υπήρξαν  δημοσιεύματα του εκκλησιαστικού συντάκτη του «Κήρυκα» Θ. Καλμούκου τα οποία ζητούσαν την τιμωρία Μεθοδίου για το ατόπημα της «τυρείας» (κάτι σαν ομαδοποίηση).

Λες και οι Αρχιερείς που επικοινωνούν μεταξύ τους για να αποφασίσουν μια κοινή στάση σε ένα θέμα διαπράττουν …τυρεία! Αστεία πράγματα. Δηλαδή απαγορεύεται οι Αρχιερείς να επικοινωνούν και να συσκέπτονται; Μα αυτό αποτελεί την αποθέωση της Συνοδικότητας που βασίζεται στην γνώμη πλειόνων. Τελούν  μήπως οι Αρχιερείς μας  υπό δικτατορική κηδεμονία; Αυτό απαιτεί η Συνοδικότητα της Εκκλησίας μας. Αλλά το πολίτευμα αυτό είναι άγνωστο στο Πατριαρχείο. Εκεί κυριαρχεί η ενός ανδρός αρχή. Κάτι που δυστυχώς είναι εντελώς ανορθόδοξο.

Να θυμίσουμε κάτι που μας υπενθύμισε Ιεράρχης που γνωρίζει την εκκλησιαστική μας ιστορία. Το γεγονός αυτό  αποκαλύπτει τα δύο μέτρα και σταθμά που ισχύουν στις αποφάσεις του Πατριάρχη . Ξεχνά , μας είπε ο Πατριάρχης τι έκανε το 1999 στην κρίση με τον Σπυρίδωνα; Ο ίδιος ο  Βαρθολομαίος ενθάρρυνε τότε  τους μητροπολίτες της Αμερικής να ομαδοποιηθούν και να συνυπογράψουν κοινή επιστολή σε βάρος του τότε Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα.Τότε δεν ήταν τυρεία; Τι ήταν υπακοή; Αστεία πράγματα.

Το δεύτερο μεγάλο φάουλ της σημερινής ημέρας ήταν η απομάκρυνση  για άγνωστους λόγους του Μητροπολίτη Ευαγγέλου, από τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης . Η ανακοίνωση μιλά για «μετάθεση» στην Μητρόπολη Σάρδεων, δηλαδή κανονικό άδειασμα. 

Επίσημη πληροφόρηση για την απομάκρυνση του Ευαγγέλου δεν υπάρχει. Τα κουτσομπολιά λένε ότι ο Ευάγγελος δεν είχε  αποδεχθεί μέχρι τώρα  τον Ελπιδοφόρο ως Αρχιεπίσκοπο με κυριαρχικά δικαιώματα επί των επιμέρους Μητροπόλεων της Αμερικής (και έχει δίκαιο αφού αυτό ορίζει το Σύνταγμα) ενώ σε επιστολή του ο Ελπιδοφόρος στον Πατριάρχη που διαβάστηκε στη Σύνοδο καταγγέλει τον Ευάγγελο για υπόσκαψή του. Το μεγάλο και ισχυρό παιδάκι δηλαδή  καταγγέλει το άλλο το μικρό που δεν αναγνωρίζει τα πρωτοτόκια, στη μαμά του και της ζητά να το τιμωρήσει και αυτή αποφασίζει να το …διώξει από την οικογένεια! Τόσο τραγικά πράγματα είχαν να συμβούν στο Πατριαρχείο από την εποχή που ο αείμνηστος Θυατείρων Μεθόδιος (Φούγιας) κοιμήθηκε ως Θυατείρων και ξύπνησε την επομένη  το πρωί ως Πισιδίας. Και τότε εισηγητής αυτής της πράξεως ήταν ο Βαρθολομαίος επί Πατριαρχίας Δημητρίου. Την ίδια εποχή ήθελαν να αποκεφαλίσουν για τον ίδιο λόγο και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο που ευτυχώς δεν ενέδωσε τότε ο Πατριάρχης Δημήτριος. Ο Θεός να τον αναπαύει εν χώρα ζώντων!

Να σας θυμίσουμε για την ιστορία  κάτι  σημαντικό: τον Μάιο του 2018, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου η είδηση ότι ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος υπήρξε ο μόνος Μητροπολίτης που  με ανακοίνωσή του  είχε επιτεθεί στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και στους ιεράρχες που ήταν παρόντες στην τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής, γιατί δεν αντέδρασαν όπως έπρεπε κατά τη γνώμη του,στην κριτική που είχε ασκήσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο  ο επίσημος ομιλητής, Ευστάθιος Βαλιώτης. Τότε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε απονείμει εύσημα στον Ευάγγελο.

Τώρα  το ζητά ο Ελπιδοφόρος την κεφαλή του Ευαγγέλου  επι πίνακι και ο Πατριάρχης χωρίς να τα μετρήσει όλα του την προσφέρει. Συγχαρητήρια! Τελικά ποιος είχε δίκαιο; Ο Ευάγγελος που πήρε το μέρος του Πατριάρχη τότε στη Σχολή ή ο κ. Βαλιώτης, ο οποίος θα τρίβει τα χέρια του τώρα που επαληθεύονται τα όσα είχε προφητεύσει; 

Να πούμε κάτι τραγικό το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο για την Εκκλησία μας: Τόσο ο Ευάγγελος, όσο κι ο Μεθόδιος, πληροφορήθηκαν τα νέα από ανάρτηση στον «Εθνικό Κήρυκα» και μετά και σε άλλες ιστοσελίδες. Είναι προσβλητικό για Ιεράρχες που έχουν προσφέρει τόσα στο Φανάρι να προσβάλλονται με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο.

Και δυστυχώς οι αποφάσεις αυτές που ελήφθησαν από τη Σύνοδο και τον Πατριάρχη δεν βάζουν τέλος στα προβλήματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Αντιθέτως παρατείνουν την εσωστρέφεια πριν καν ορθοποδήσει η Αρχιεπισκοπή με το νέο Αρχιεπίσκοπο αλλά ανοίγουν ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων ο οποίος δεν θα έχει καλή κατάληξη. Να το θυμάστε!

Και το κακό είναι ότι πρωταγωνιστούν πάλι οι ίδιοι άνθρωποι που προκάλεσαν την παραίτηση του Γέροντα Αμερικής Ιακώβου. Από τότε ξεκίνησε το κακό. Και συνέχισαν με την φθορά τιυ Δημητρίου. Είχαν σχέδιο. Αλλά ο Θεός θα τους δώσει την απάντηση που τους αξίζει!

Τέλος να πω αυτό που με πληροφόρησαν απο Αμερική. Ο Ελπιδοφόρος έχει κιόλας έτοιμο αυτόν που θα εισηγηθεί ως διάδοχο του Ευαγγέλου για την Μητρόπολη Νέας Ιερσέης: τον Βοηθό Επίσκοπο Μηδείας Απόστολο Κουφαλάκη (στενό συνεργάτη του).

Αναδημοσιεύουμε το ανακοινωθέν της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

Σήμερον, Πέμπτην, 8ην Ὀκτωβρίου 2020, τρίτην ἡμέραν τῶν ἐργασιῶν αὐτῆς τοῦ τρέχοντος μηνός, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἠσχολήθη, μεταξύ ἄλλων, διεξοδικῶς μέ θέματα τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς καί ἐθεώρησεν ἐκθέσεις τοῦ οἰκείου Ἀρχιεπισκόπου Σεβ. κ. Ἐλπιδοφόρου, ἔλαβε δέ τάς ἑξῆς ἀποφάσεις:

α) ἀνέστειλε τήν ἰσχύν τοῦ Συντάγματος τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς μέ τήν προοπτικήν συστάσεως μικτῆς Ἐπιτροπῆς ἐξ ἀντιπροσώπων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς πρός σύνταξιν νέου τοιούτου.

β) ἐπέβαλε τῷ Σεβ. Μητροπολίτῃ Βοστώνης κ. Μεθοδίῳ τήν ποινήν τῆς ἀργίας μέχρι τῆς Ἑορτῆς τῶν Χριστουγέννων διά τά εἰς ἅ ὑπέπεσε κανονικά παραπτώματα.

γ) μετέθεσε τόν Σεβ. Μητροπολίτην Νέας Ἰερσέης κ. Εὐάγγελον εἰς τήν Ἱεράν Μητρόπολιν Σάρδεων καί ὥρισε Πατριαρχικόν Ἐπίτροπον ἐν τῇ οὑτωσί χηρευσάσῃ Ἐπαρχίᾳ Νέας Ἰερσέης τόν Ἀρχιεπίσκοπον Ἀμερικῆς κ. Ἐλπιδοφόρον.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας

τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου