ΒΕΒΗΛΩΣΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ Ι. ΠΑΠΑΦΗ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ «ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΑ»;

papafis3
Άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του Ιωάννη Παπάφη γιατί σύμφωνα με καταγγελία, επάνω στο μάρμαρο αναγράφεται ότι το ορφανοτροφείο φιλοξενεί «Ελληνόπαιδα» και ορθόδοξους Χριστιανούς.
Τα γκράφιτι που αναφέρονται στον ρατσισμό, βρίσκονται στην πίσω πλευρά του μνημείου εδώ και τέσσερις περίπου μήνες και κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί να το καθαρίσει.
papafis2
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο Ι. ΠΑΠΑΦΗΣ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και καταγόταν από εύπορη οικογένεια. Έλαβε ικανοποιητική μόρφωση και ασχολήθηκε με το εμπόριο όπως και ο πατέρας του. Σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στη Μάλτα όπου δημιούργησε το κέντρο των επιχειρήσεών του. Στη Μάλτα απέκτησε τεράστια περιουσία ενώ έλαβε και αρκετά δημόσια αξιώματα. Παράλληλα με τις εμπορικές του δραστηριότητες πραγματοποίησε σημαντικές δωρεές προς την πατρίδα του αλλά και προς την Μάλτα.
papafis1
Διέθεσε σημαντικά χρηματικά ποσά στην Επανάσταση του 1821 και στην εποχή του Ι. Καποδίστρια, τον οποίο και γνώριζε προσωπικά. Εγγράφηκε από τους πρώτους στη αγορά μετοχών της πρώτης Εθνικής Τράπεζας, προσέφερε πολλά χρήματα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ενώ λόγω των σημαντικών δωρεών του προς το νεοσύστατο πανεπιστήμιο Αθηνών ετιμήθη με το Μετάλλιο Εθνικής ευγνωμοσύνης. Τέλος με τη διαθήκη του διέθεσε την περιουσία του στη γενέτειρά του για την ίδρυση και συντήρηση Ορφανοτροφείου που θα έφερε το όνομα της χώρας που ήταν η δεύτερη πατρίδα του: "Ο Μελιτεύς". Επίσης κληροδότησε με 10.000 λίρες Αγγλίας το Ορφανοτροφείο Χατζηκώστα στην Αθήνα.
Φιλοτεχνήθηκε από Θανάση Απάρτη (1960) - Πάρκο οδούς Τσιρογιάννη (Ντορέ) στο μεγάλο πλάτανο.
papafis4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου