Υπέρογκα ποσά στη μάχη Σκαρλάτου - ντε Φάζιο



Ο Αλεκ Σκαρλάτος μιλά σε εκδήλωσε στο αρχηγείο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Ρόζεμπεργκ του Ορεγκον. (Michael Sullivan/The News-Review via AP, File)

ΟΡΕΓΚΟΝ. Κόντρα στα προγνωστικά αλλά και σε κάθε μορφή εκλογικής αναμέτρησης στην 4η Περιφέρεια του Ορεγκον από το 1972 μέχρι σήμερα, ο ομογενής Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ομοσπονδιακός Βουλευτής Αλεκ Σκαρλάτος (Alek Skarlatos) εμφανιζόταν να έχει ουσιαστικές πιθανότητες να πετύχει την ανατροπή απέναντι στον Δημοκρατικό επί χρόνια κάτοχο της θέσης, Πήτερ ντε Φάζιο (Peter DeFazio), όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ την παραμονή των εκλογών.

Σε μια πιο εκτενή ανάλυση, η ιστοσελίδα Market Watch αναφέρθηκε στις συνέπειες που ενδέχεται να έχει για τον Τζο Μπάιντεν, σε περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, μια ήττα του Ντε Φάζιο, ο οποίος δεν είναι ένας απλός Βουλευτής που συμπληρώνει τη λίστα των εκλεγμένων, αλλά ο πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Μεταφορών και Υποδομών της Ομοσπονδιακής Βουλής. Συνεπώς, εκτιμάται ότι ενδεχόμενη απουσία του Ντε Φάζιο από την Βουλή, ίσως έκανε πιο πολύπλοκη την διαδικασία για την κατάρτιση του προϋπολογισμού σχετικά με τα έργα στις υποδομές.

Από την άλλη πλευρά, οι Ρεπουμπλικανοί επένδυσαν στον Σκαρλάτο, αφού ο αριθμός των δωρητών που στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία ήταν αντιστρόφως ανάλογος σε σχέση με άλλους υποψηφίους του κόμματος, ακόμη και σε Περιφέρειες με καλύτερη πρόγνωση. Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός KGW8 πάει ένα βήμα πιο μπροστά, κάνοντας λόγο για την «πιο ακριβή προεκλογική εκστρατεία στην Ιστορία του Όρεγκον».

«Οι τηλεθεατές στην αγορά του Πόρτλαντ βλέπουν πολιτικές διαφημίσεις που σπανίως έβλεπαν από την 4η Περιφέρεια της Πολιτείας, με τους υποψηφίους να προσβλέπουν σε ψηφοφόρους από μια μικρή περιοχή της κομητείας του Λιν και των παρυφών του Πόρτλαντ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται πως, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Σκαρλάτος, παρότι αναγνώρισε ότι η μάχη θα είναι δύσκολη απέναντι σε έναν πολιτικό που εκλέγεται αδιαλείπτως, θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα η νίκη που ελάχιστοι περίμεναν πριν από λίγο καιρό, να επιτευχθεί, τόσο για τον ίδιο, όσο και για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Από τη δική του πλευρά, ο Ντε Φάζιο, σύμφωνα με την Market Watch, δέχθηκε ένα αναπάντεχο χτύπημα στο «παραπέντε» πριν από την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, όταν η Ομοσπονδιακή Βουλή απέρριψε ένα νομοσχέδιο που εισηγήθηκε, το οποίο και ρύθμιζε τη στήριξη της αγοράς της πολιτικής αεροπορίας. Εκτίμηση της ιστοσελίδας ήταν πως εάν ο Ντε Φάζιο έβλεπε τη νομοθετική του πρόταση να παίρνει έγκριση, θα λάμβανε μια ώθηση που θα έφερνε την υποψηφιότητά του σε πολύ καλύτερη θέση από αυτήν που είναι σήμερα, λόγω και πιθανής μείωσης της συμμετοχής από τους -παραδοσιακά πιο προοδευτικούς- φοιτητές των δυο Πανεπιστημίων.

«Η ψήφος των Δημοκρατικών στην 4η Περιφέρεια εξαρτάται κατά πολύ από τις περιοχές Γιουτζίν και Κορβαλίς, όπου βρίσκονται δυο Πανεπιστήμια, με 23.000 και 28.000 εγγεγραμμένους φοιτητές αντίστοιχα. Το Όρεγκον ψηφίζει ολοκληρωτικά με επιστολικές ψήφους, όμως ορισμένοι τοπικοί παράγοντες θεωρούν ότι η φοιτητική ψήφος και στα δυο αυτά ιδρύματα θα κινηθεί στο ήμισυ της τυπικής συμμετοχής», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου