Ευτυχως τουλαχιστον, υπαρχουν καποιοι




Ειδα στις φωτογραφιες που μου εστειλαν διαφοροι φιλοι -μια χούφτα φρουρούς της μνήμης, να επι-δίδουν στέφανον, σέβας και τιμή στους νεκρούς των εθνικών δυνάμεων, στα βουνά των μεγάλων μαχών του συμμοριτοπολέμου και με πιάνει μια καράθλιψη.
Με επιασε μια ψυχική κόπωση. Ένα παράπονο, για όλη την ηγεσία του Ρωμέικου - που ηταν απούσα!
Για ιδες, λέγω - τι σκληρή και τι σαρκαστική, αυτή η Ιστορία...
Ξέρετε αδέρφια μου, πρώτη-πρώτη σ' αυτο το μνημείο , θα έπρεπε να είναι η σημερνή Κυρία Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Ο Χαρακοπουλος ο ΚελΛας η Βλαχα του τυροκομειου των περιβαλλοντικων παραβασεων Μπιζιου το λαμογιο ο Αγοραστος κ α
Μαλιστα κυρια μου - η κυρά Προεδεύτρια, σύμφωνα με τα ελληνικά της παράταξης της...Ναι ρε γαλαζιοι ψευτο πατριωτες της Λαρισας
Διότι αν δεν είχαν χύσει τοτε το αίμα τους εκείνοι οι άνθρωποι [άνδρες και γυναίκες, που αντιστάθηκαν έως θανατου στις κομμουνιστικές συμμορίες] τώρα δεν θα υπηρχε ούτε Δημοκρατία, ούτε καρέκλα, για να θρονιαστεί η πάσα μία Κυρία Πρόεδρος!Ουτε βουλευτιλίκι για να κονοματε το 10χιλιαρο το μηνα ουτε Περιφερεια Θεσσαλιας για να την κανει καμαριλα διαφθορας ο Αγοαρστος και να μοιραζει στους κολητους το χρημα των ΕΣΠΑ
Κι αυτή, αλλά και παντες οι καθεστωτικοί εργολάβοι της Πλανητικής Παν-εξουσίας, απουσιαζαν επιδεικτικά από μια τελετή μνήμης, για τους ανθρωπους στους οποιους ωστοσο, χρωστανε τα οφιτσια τους!
Τραγικό και θλιβερό συνάμα...
Α, και κατι αλλο...
Αυτους που συμμετειχουν και κρατάνε ζωντανη τη μνημη του εθνους μας, τους αποκαλουν φασιστες τα τσουτσεκια της διαφθρας !
Ποιοι;
Αυτοι που αν ειχαν νικησει σε κεινες τις μαχες, σημερα δεν θα υπηρχαν παρά μονον κόκκινοι φασίστες..
Ερχομαι τώρα εγώ και συλλογιέμαι με το μικρο μου το μυαλό...εδω στα ξενα
Για στάσου, ρε...
Ποιοι νίκησαν τελικά, τότε;
Στον Γράμμο, στα βουνα της Πελοποννησου, στα Αγραφα, στις γειτονιες της Αθηνας, στα χωριά της Ελλαδος;
Γιατί, αν ειχαν νικήσει οι εθνικες δυνάμεις, δεν θα έπρεπε σήμερα να είναι όλες παρούσες, ως κομματικοί οργανισμοί;
Για να τιμησουν την επετειο της νικης τους, οπως καμουν ολες οι συλλογικες οργανωσεις, για να διατηρησουν ζωντανη τη συλλογικη τους μνημη;
Η Δεξιά, οι Κεντρωοι, οι Φιλελευθεροι;
Αυτωνων, οι πατεραδες και οι αδερφες και οι μαναδες, δεν ειχαν πολεμησει τοτε, για να μην καταντησει η χωρα μας Αλβανία;
Λοιπον;
Που ήσαν τις προάλλες όλοι ετούτοι εκεί όπου, ελάχιστοι εθναμύντορες έδιδαν τιμή στους ωραιους νεκρους;
Μηπως αδερφε μου Ελληνόπουλε δεν εγιναν ετσι τα πραγματα;
Μηπως τελικα δεν νικησαν εκεινοι που νομιζουμε οτι νικησαν;
Όσο κι αν η αληθεια ειναι σκληρή οφείλουμε να την κοιτάξουμε κατάματα.
Και δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι, στη μεταπολεμική ενδοελληνική σύγκρουση, δεν νικησαν οι εθνικες δυναμεις!
Οι εθνικες δυναμεις κατορθωσαν να κερδισουν τις καιριες μαχες, στη πρωτη φαση αυτου του αμειλικτου πολεμου, στη φαση δηλαδη του ένοπλου αγωνα κατα των κομμουνιστων
Εκει πραγματι, ησαν οι νικητες.
Το προβλημα ειναι οτι ο πολεμος συνεχιστηκε! Η ενοπλη φαση, που τέλειωσε στο έμπα της δεκαετιας του 1950, συνεχιστηκε με αλλα μεσα και με διαφορετικη μορφη.
Κι αυτος ο πολεμος, δεν εχει τελειωσει, ακομα.
Κι οχι μονον δεν εχει τελειωσει ακομα, αλλα όλα δειχνουν οτι τελικως οι κομμουνιστες ειναι πολυ κοντα στο να τον κερδισουν!
Και ξερετε...
Το θεμα δεν ειναι να κερδισεις μια, δυο ή τρεις μαχες. Το θεμα ειναι να κερδισεις τον πολεμο...
Κι εκει δυστυχως, η ιστορια γελαει με τις εθνικες δυναμεις, που νομιζουν οτι ησαν οι νικητες!
Οι κομμουνιστικές συμμορίες, γνωρίζοντας ότι δεν θα είχαν καμία υλικη βοηθεια απο τη "μητερα-πατριδα τους", ηγουν την τοτε ΕΣΣΔ, πραγματοποιησαν μια στρατηγικη στροφη στον τροπο ασκησης του πολεμου. Μια στροφη πολυ συνηθισμενη, σε πολεμους ζωης ή θανατου ενος εθνους.
Κατι αντιστοιχο ειχε πραξει ο Κουτουζωφ, βλεποντας οτι δεν τα εβγαζε περα σε τακτικες συγκρουσεις με τον Ναπολεοντα.
Κατι τετοιο ειχε πραξει και ο Σταλιν, κατανοωντας την αδυναμια του μπροστα στη Βερμαχτ.
Κατι αναλογο επραξε και ο Γερος του Μωρια, συνεδητοποιωντας οτι σε συγκρουση τακτικων στρατευματων απεναντι στον Ιμπραημ, δεν ειχε καμία ελπιδα.
Και τελικα εχασαν μαχες αλλα κερδισαν τον πολεμο!
Αυτο εκαμε και η αριστερα.
Αποσυρθηκε απο τα πεδια των ενοπλων συγκρουσεων και μετεφερε το πεδιο της μαχης, απο τα βουνά, στην κοινωνία!
Ο συμμοριτοπόλεμος συνεχίστηκε με όλα τα μεσα, που θα μπορουσε να διαθετει ενας αφανης πολιτικο/κοινωνικος στρατος, που κινυνταν αρχικα στο περιθωριο της κοινωνιας.
Τα μεσα του ψυχολογικού πολεμου.
Τις δυνατοτητες του οικονομικού πολεμου.
Τις επιχειρησεις των κοινωνικων και πολιτκων δολιοφθορων.
Οι κομμουνιστες απεδειχθησαν ειδικοι στο να εμεταλλευονται τα συλλογικα ενοχικα συνδρομα των εθνικων δυναμεων, για τις αγριοτητες που ειχαν αναγκαστει να εφαρμοσουν εναντιον τους.
Και ανεδειχθησαν ετι ικανότεροι, στο να αλωσουν εκ των κατω την παιδεια, την κουλτουρα, τη δημοσιογραφία, το δημόσιο και τον συνδικαλισμό!
Και το κυριοτερο;
Καταφεραν να εξαφανισουν τις εθνικες δυναμεις, ενσωματωνοντας ακομα και τον σκληρο πυρηνα της συντηρητικης δεξιας, στην μεταμαρξιστικη πολιτικη ορθοτητα!
Που ησαν οι δεξιοι τις προαλλες, στον Γραμμο;
Που ησαν οι απογονοι των νεκρων του εθνικου στρατου στις Κορυσχαδες, οταν ο κ. Μπακογιαννης υμνουσε τους καπεταναιους του ΕΛΑΣ;
Που ήσαν οι εθνικοφρονες, στις τελετες του Μελιγαλα;
Δυστυχως αδερφια μου, οι κομμουνιστικες συμμοριες ρουφηξαν κυριολεκτικως την ελληνικη συντηρητικη παραταξη! Δεν υπαρχουν πια εθνικες δυναμεις, εξον απο τους ελαχιστους που βλεπετε κι ακουτε σημερα, να φωναζουν και να ωρυονται για την Αγια Σοφία, για τον Γραμμο, για την Τουρκικη προκλητικοτητα.
Προτου καν το συνειδητοιησουν, οι απογονοι των παλιων εθναμυντόρων, έχασαν τα σχολεια [το 90% των εκπαιδευτικων ειναι εθνομηδενιστες] εχασαν την τεχνη [οι καλλιτεχνες θα ειναι ή κομμουνιστες ή πουστηδες] εχασαν μεχρι και τη μνημη τους [με τους μητσογιαννηδες να αγιογραφουν τους ΕΛΑΣΙΤΕΣ]
Λοιπον;
Ποιοι κερδισαν τον πολεμο;
Ατυχως, η απαντησις ειναι απλη..
Τον κερδισαν ακριβως εκεινοι που απουσιασαν απο τις τελετες μνημης του συμμοριτοπολεμου.
Δηλαδη αυτοι που εκπροσωπουν το 90% των ψηφοφορων στην Ισλαμογρεκια...
Ευτυχως τουλαχιστον, υπαρχουν καποιοι οι οποιοι τον συνεχιζουν...





ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΥ - ΒΙΤΣΙΟΥ


  • Για όσους γνωρίζουν Ιστορία σε πείσμα των προοδευτικών αναθεωρητών της ιστορικής αλήθειας, φέτος τον Αύγουστο συμπληρώνονται 69 χρόνια από την λήξη των νικηφόρων επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων έναντι των κομμουνιστών ανταρτών του λεγόμενου «ΔΣΕ». Είναι η επέτειος μιας σκόπιμα ξεχασμένης θυσίας των ανδρών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η οποία εξασφάλισε την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, την ελευθερία μας και την πραγματική δημοκρατία.

    Για να θυμηθούν οι νεότεροι τα γεγονότα θα αναφερθούμε στο τι έγινε εκείνα τα ταραγμένα χρόνια μετά την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τριπλή Κατοχή. Από το 1943 είχε φανεί ότι στόχος του ΚΚΕ, δηλαδή του ΕΑΜ, ήταν μετά την αποχώρηση των Γερμανικών δυνάμεων, η κατάληψη της εξουσίας δια των όπλων. Για αυτό εξάλλου το ΕΑΜ εξουδετέρωσε όλες τις άλλες αντιστασιακές οργανώσεις (βλ. επίθεση και διάλυση του 5/42 Συντάγματος Δημήτρη Ψαρού, σφαγή της ΠΑΟ, επιθέσεις στον ΕΔΕΣ, επίθεση στην «Χ»). Ακολούθησαν τα αιματοβαμμένα «Δεκεμβριανά» του 1944 τα οποία προκάλεσε το ΕΑΜ με τελικό όμως αποτέλεσμα την αποτυχία του να καταλάβει την εξουσία, χάρη στην ηρωική θυσία τόσο της Χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη, όσο και των ανδρών της 3η Ορεινής Ταξιαρχίας Ρίμινι και των συμμαχικών αγγλικών δυνάμεων. Οι τρομαγμένοι κάτοικοι των Αθηνών είδαν το φρικτό πρόσωπο του ΕΑΜ και πως εννοούσε την «λαοκρατία».

    Η ηρεμία που επακολούθησε ήταν σύντομη. Το ΚΚΕ τον Μάρτιο του 1946 με την δολοφονική επίθεση εναντίον των ανδρών του Σταθμού Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο Πιερίας ξεκινά τον τρίτο ένοπλο γύρο για να καταλάβει δια των όπλων την εξουσία. Ήταν τέτοια η μανία του ΚΚΕ για εξουσία που προκάλεσε δύο ανεπανόρθωτα πλήγματα στην πατρίδα μας. Από το αρχές του 1948 διέπραξε το απαίσιας μνήμης Παιδομάζωμα. Οι αντάρτες του λεγομένου «ΔΣΕ» άρπαξαν δια της βίας από τις μητέρες τους 28.000 παιδιά, τα οποία μετέφεραν στις χώρες του σιδηρούν παραπετάσματος. Μια εικόνα για τα τραγικά εκείνα γεγονότα του Παιδομαζώματος μπορεί να βρει κανείς στο συγκλονιστικό βιβλίο «Ελένη», του Νίκου Γκατζογιάννη.

    Το δεύτερο ολέθριο σφάλμα του ΚΚΕ ήταν η απόφαση της 5ης Ολομέλειας της Κ.Ε. του ΚΚΕ στις 31 Ιανουαρίου 1949, με την οποία το ΚΚΕ προχωρούσε στην αναγνώριση των δήθεν Σλαβομακεδόνων της Μακεδονίας και παραχωρούσε τα εδάφη της σε αυτούς. Η οργάνωση ΝΟΦ των Σλαβομακεδόνων πολεμούσε στο πλευρό του ΚΚΕ. Έγραφε ξεκάθαρα ο Νίκος Ζαχαριάδης, στο 12ο φύλλο του «Δημοκρατικού Στρατού», τον Δεκεμβρίου 1948: «Ο μακεδονικός λαός δεν αγωνίζεται στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας για να βρει την ισοτιμία και την ισοπολιτεία μέσα στην Ελλάδα, αλλά δημιουργεί τώρα την δικιά τον εθνική ζωή και εστία και τείνει προς την ενότητα πού κατάχτησε με το αίμα του. Ο μακεδονικός λαός θα απόκτηση μια ανεξάρτητη, κρατικά ενιαία και ισότιμη θέση στην οικογένεια αυτή όπου αύριο θα ανήκει και ο ελληνικός λαός με την λαϊκή δημοκρατία. Και γι’ αυτή την ανεξάρτητη, κρατικά ενιαία και ισότιμη θέση παλεύει σήμερα και ο μακεδονικός λαός της Μακεδονίας του Αιγαίου».

    Σε αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή, το ελληνικό έθνος συσπειρώθηκε για την μάχη κατά του ερυθρού ολοκληρωτισμού που απειλούσε ανοιχτά την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας. Την 4η Σεπτεμβρίου 1947 οι «Λαϊκοί» του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη συνέπραξαν σε κυβέρνηση συνασπισμού με Πρωθυπουργό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ενιαίο μέτωπο κατά του ΚΚΕ. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια και ενός άλλου πολιτικού της εποχής, του Γεωργίου Παπανδρέου («Γέρου της Δημοκρατίας») για το ΚΚΕ και τον αντεθνικό ρόλο του. Έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου: «Είναι τόση η έκτασις της προδοσίας, είναι τόση η έκτασις του εγκλήματος, είναι τόσαι αι καταστροφαί και αι θυσίαι της Ελλάδος, ώστε ουδέποτε το Έθνος και ο Λαός μας θα ανεγνώριζον την επάνοδον των προδοτών και των εγκληματιών εις τους κόλπους του πολιτικού βίου της Χώρας». «Η Νίκη της Ελλάδος είναι ταυτοχρόνως νίκη της Ελευθερίας και νίκη της Ανθρωπότητας».

    Η κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη ανακάλεσε στην ενεργό υπηρεσία τον Στρατηγό Αλέξανδρο Παπάγο τον Ιανουάριο του 1949. Του ανέθεσε εν λευκώ την γενική αρχιστρατηγία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με στόχο την συντριβή της κομμουνιστικής ανταρσίας. Να σημειωθεί ότι στην πρώτη γραμμή ήταν και ο αρχηγός του Κράτους, Βασιλεύς Παύλος, ενθαρρύνοντας τους στρατιώτες του. Οι ανταποκριτές της εποχής έγραφαν ότι 48 φορές βρέθηκε στο μέτωπο ο βασιλεύς. Με την επιχείρηση «Πυρσός» τον Αύγουστο του 1949, η νίκη ήλθε στα βουνά του Γράμμου και του Βίτσι. Η ελληνική σημαία κυμάτιζε επιτέλους περήφανα την 29η Αυγούστου 1949 στο ύψωμα 2.520 του Γράμμου.

    Η πολιτεία σεβόμενη τη θυσία των Ενόπλων Δυνάμεων θέσπισε τότε τον επίσημο εορτασμό αυτής της νίκης, που ήταν «Εορτασμός της Ημέρας Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων και Ημέρα του Εφέδρου Πολεμιστή». Δυστυχώς από το 1981 και έπειτα η επέτειος αυτή διαγράφηκε, χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων. Με όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω γίνεται κατανοητό ότι στον Γράμμο και το Βίτσι τιμάται η μνήμη των ηρώων εκείνων που με το αίμα τους και την θυσία τους έσωσαν την Μακεδονία μας και κατ’ επέκταση όλη την Ελλάδα από την δικτατορία του Προλεταριάτου.

    Η φετινή επέτειος μνήμης την 30η Αυγούστου 2020, στην ακριτική Βούρμπιανη Κονίτσης, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στην μνήμη των ηρωικών πεσόντων. Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς της εποποιίας του Γράμμου-Βιτσίου που έπεσαν για τα ωραιότερα ιδανικά της φυλής μας. Η θυσία τους παραμένει φωτεινή και παραδειγματίζει.

 

Εἰς τήν ὑπηρεσία τῆς «ποντικομαμῆς»...




Ἐπικεφαλής τῆς ἑλληνικῆς ὁμάδας στόν ἑλληνο-τουρκικό διάλογο πού ἀρχίζει στήν Ἄγκυρα ἀναλαμβάνει  μέ ἀπόφαση τοῦ Κυριάκου Μητσοτάκη ὁ συνταξιοῦχος Πρέσβης,διοικητής τῆς ΕΥΠ ἐπί Κώστα ΣημίτηΠαῦλος Ἀποστολίδης.

Τί ἐστί Παῦλος Ἀποστολίδης;

Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε σταδιοδρομία στο διπλωματικό σώμα εισερχόμενος σε αυτό το 1965. Το 1984 μετατατέθηκε στην Άγκυρα ως σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας.(ἐδῶ)

Ἀπό τό 1965 μέχρι τό 1984,σχεδόν 20 χρόνια,ποιά ἀκριβῶς θέσιν κατεῖχε καί κυρίως ποῦ ὑπηρέτησε μέσῳ τοῦ διπλωματικοῦ σώματος στό ὁποῖο ἀνῆκε; Κάποια πληροφορία; Διότι,2 χρόνια μετά τήν εἴσοδόν του στό διπλωματικό σῶμα,στήν Ἑλλάδα ἐπεβλήθη τό καθεστώς τῶν Συνταματαρχῶν.Ποῦ βρισκόταν ὁ κ. Ἀποστολίδης;

Ως γραμματέας Α’ υπηρέτησε στην Κύπρο κατά την κρίσιμη περίοδο ’73-’76 και ως σύμβουλος κατά την περίοδο ’76-’80 σε πολιτικές διευθύνσεις της κεντρικής υπηρεσίας (στο γραφείο του γενικού διευθυντή πολιτικών υποθέσεων και στη διεύθυνση Τουρκίας/Κύπρου)-ΕΔΩ-

Καί πάλι χαμένη ἡ περίοδος ᾿67-᾿73...

Υπήρξε πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο (1990), την Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, το Ομάν, γενικός διευθυντής διμερών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος (1995 - 1998) στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες. Το 1998 διορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και το 1999 διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2004 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.(ἐδῶ)


Παύλος Αποστολίδης. Ο επικεφαλής της αποστολής σωτηρίας στο Ναϊρόμπι για τον Καλεντερίδη και τις τρεις Κούρδισες ( ἀπό : «Εἴμαστε ξυπόλητοι» )
είχε θητεύσει στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα τη δύσκολη εποχή της ελληνοτουρκικής καχυποψίας στα 80s, ενώ αργότερα διετέλεσε επί χρόνια διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην πλέον πολυσύνθετη περίοδο, την εποχή αμέσως μετά το φιάσκο Οτσαλάν, αλλά και αυτή των Διδύμων Πύργων, της αμερικανοβρετανικής εισβολής στο Ιράκ και της προετοιμασίας της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 
Τα ελληνοτουρκικά υπήρξαν μόνιμος καμβάς τόσο για τον διπλωμάτη, όσο και τον «αρχικατάσκοπο» κ. Αποστολίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε οργανώσει την πρώτη συνάντηση της ΕΥΠ με τη ΜΙΤ. (ἐδῶ)

Συνάντησιν ΕΥΠ-ΜΙΤ ; Δῆλα δή,τί ἔκαναν σ᾿αὐτή τήν συνάντησιν; Ἀντάλλασαν πληροφορίες; Ἤ ἔκαναν συμφωνίες κυρίων;
Τί ἄλλο μπορεῖ νά μάθῃ κανείς καί νά μήν τραβᾷ τά μαλλιά του,μ᾿ὅλους αὐτούς πού παίζουν μέ τήν τύχη τῆς Πατρίδος μας !


Κοεμτζόγλου/Χρυσοχοΐδης- Ἀποστολίδης : Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΥΠ
Ἄ,τώρα καταλάβαμε τόν σκοπό τῆς συναντήσεως ΕΥΠ-ΜΙΤ...

Ποια θα είναι η νέα αποστολή της Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΥΠ Ο θόρυβος για τη 17Ν, ο ρόλος της υπηρεσία στις έρευνες, η φημολογία και η πραγματικότητα.
...Τα τελευταία τρία χρόνια έχει αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία θα υπαγόταν στο ΓΕΕΘΑ και θα χειριζόταν αποκλειστικά τη στρατιωτική κατασκοπεία. Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν φαίνεται όμως να προωθεί το σχέδιο αυτό και οι αρμοδιότητες αυτές θα παραμείνουν στην ΕΥΠ. Η σημερινή διοίκησή της θεωρεί ότι είναι λογικό να δοθούν περιθώρια περαιτέρω ανόδου στην ιεραρχία του πολιτικού προσωπικού, γεγονός που θα λύσει το παραδοσιακό πρόβλημα των τριβών αξιωματικών και υπαλλήλων της υπηρεσίας που κατά το παρελθόν έχει δημιουργήσει σοβαρότατες παρενέργειες. Ενας ακόμη στόχος της διοίκησης είναι η ενίσχυση του επιχειρησιακού κλάδου σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση προσωπικού για παρακολουθήσεις, ειδικές επιχειρήσεις κτλ. Τις αποστολές αυτές αναλαμβάνουν τώρα αστυνομικοί που έχουν αποσπασθεί στην ΕΥΠ χωρίς να έχουν περάσει από κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση....( Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΥΠ
)
Ἀγαστή ἡ συνεργασία τοῦ Κοεμτζόγλου/Χρυσοχοΐδη,θαμῶνα τοῦ Λάνγκλεϋ,μέ τόν Ἀποστολίδη τοῦ διπλωματικοῦ σώματος καί ἐν τέλει τῆς ΕΥΠ,τοῦ Σημίτη. Ὅπως καί τό ΕΛΙΑΜΕΠ,ὅπου κατέληξε μετά τήν σύνατξίν του ὁ Ἀποστολίδης,κι᾿αὐτό Σημιτικό δημιούργημα ἦταν,μήν τό ξεχνοῦμε...

Μετά την αποχώρησή του από το διπλωματικό σώμα διετέλεσε μη εκτελεστικό μέλος (2004 - 2011) του διοικητικού συμβουλίου της ALPHA Bank καθώς και ειδικός σύμβουλος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.(ἐδῶ)


H «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» συζητά διαδικτυακά για τις εξελίξεις που αφορούν στα Ελληνοτουρκικά και την ΑΟΖ σε εκδήλωση που διοργάνωσε στις 23 Ιουνίου 2020 
Το θέμα αναλύουν οι:
Παύλος Αποστολίδης, Πρέσβης ε.τ., πρώην διοικητής της ΕΥΠ
Χρήστος Βαϊτσης, Πτέραρχος ε.α., Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας
Χρήστος Ροζάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής, Sciences Po, Παρίσι, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Κωνσταντίνος Φίλης , Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών
(ἀπό ἐδῶ ὅπου καί ὁλόκληρο τὀ βίντεο τῆς ἐκδηλώσεως)

Παντοῦ μέσα ὁ Ῥοζάκης/Ῥοζενστάϊν καί ἀπό κοντά κι᾿ὁ Τσούκαλης,τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ,ὅλοι ἔτσι; Πρώην καί νῦν...

Μέχρι πού ἔκρινε ὁ Κούλης τό πόσο ἀπαραίτητος τοῦ ἦταν (μέ τέτοιο παρελθόν,ἀλλοίμονο !) ὁ Ἀποστολίδης,γιά τόν διάλογον μέ τήν τουρκιά.Ὅπως καί ἡ Σουρανῆ,ἡ πρώην πρέσβης στά Τίρανα,ἡ ...τιμημένη μέ τό παράσημο τοῦ Σκερντέμπεη !

« ...εάν κάποιος έχει παιδια πρέπει να κοπεί το αφορολόγητο όριο ενώ και για τους πολύτεκνους κόβονται τα επιδοματα. Η πρόταση αυτή κ. Τσακλογλου είναι απαραδεκτη.

Είναι δυνατόν να κόβεις το αφορολόγητο σε μια οικογένεια έστω και με ένα παιδί; Δηλαδή μια οικογένεια στην οποία πλέον εργάζεται μόνον ένα μέλος δεν πρέπει να πάρει μια ανάσα έστω και μέσω του αφορολόγητου ορίου. Και οι πολύτεκνοι δεν πρέπει να λαμβάνουν το επίδομα που τους αναλογεί; Γιατί στερουμε το δικαίωμα σε κάποιον πολίτη έστω να έχει αυτή την μικρή φοροαπαλλαγη;

Επί της ουσίας , κ. Τσακλογλου, λέτε στις ελληνικες οικογένειες ότι το κράτος εκδικειται ακόμα και όσους έχουν ένα , δυο  η πολύ περισοτερο 3 και 4 παιδιά...Και αυτό θα το βρούμε μπροστα μας. Γιατί εμείς δεν είμαστε Κίνα με 1,2 δις πληθυσμο. Ελλάδα είμαστε που γερνάει…

( 2012,ἀπό : Ο Στουρνάρας, ο Τσακλόγλου, τα παιδιά και τα κινεζάκια)

2015 : Λύσεις για την οικονομία παρουσιάζει το Ποτάμι

 Έχοντας στο πλάι του τα οκτώ πρόσωπα - κλειδιά...Ο επικεφαλής του Ποταμιού, αλλά και το οικονομικό του επιτελείο θα δώσουν τις απαντήσεις στις ανάγκες που έχει χώρα. Χάρης Θεοχάρης υποψήφιος βουλευτής και πρώην γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, η κ. Αντιγόνη Λυμπεράκη καθηγήτρια οικονομικών...ο οικονομολόγος Πάνος Τσακλόγλου, που υπήρξε από τους πιο ικανούς συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Τό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ! 

ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Πάνος Βλάχος σκεπτόμενος πως στο ίδιο επιτελείο ανήκει και ο λογογράφος του πρωθυπουργού Γιάννης Βλαστάρης σχολίαζε μεγαλόφωνα: «Μα όλοι αυτοί πλην Πέτσα είναι κεντροαριστεροί, όλοι ΠΑΣΟΚ είναι!».

...Η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία αποτέλεσε στο πρώτο της σχήμα ένα μείγμα μητσοτακικών, σαμαρικών (Άδωνις, Βρούτσης, Μηταράκης) αυτόνομων (Κεραμέως, Δένδιας, Σταϊκούρας, Κικίλιας) και κεντροαριστερών (Γεραπετρίτης, Μενδώνη, Πιερρακάκης, Χρυσοχοίδης, Λιβάνιος) Υπουργών μετά και τον ανασχηματισμό μετεξελίσσεται σε κάτι άλλο: Σε συγκυβέρνηση Μητσοτάκη- Σημίτη.



 επικεφαλής της ελληνικής ομάδας στον ελληνοτουρκικό διάλογο που αρχίζει στην Άγκυρα αναλαμβάνει  με απόφαση του πρωθυπουργού ο συνταξιούχος Πρέσβης, διοικητής της ΕΥΠ επί Κώστα Σημίτη, Παύλος Αποστολίδης.

Έτσι ο πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που εμφανίστηκε σε δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας μετά από χρόνια, μπορεί να καμαρώνει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναθέσει φανερούς ή σκιώδεις ρόλους υπουργών στους κάτωθι συνεργάτες του ή προσωπικότητες που απηχούν τις θέσεις του:

Προεδρία της Δημοκρατίας: Κατερίνα Σακελλαροπούλου (είχε ψηφίσει υπέρ της αθώωσης Παπακωνσταντίνου ως μέλος του ειδικού δικαστηρίου)

Τράπεζα Ελλάδος: Γιάννης Στουρνάρας (δεύτερη εξαετία)

Υπουργείο Εξωτερικών: Θάνος Ντόκος (ΕΛΙΑΜΕΠ- σύμβουλος Ασφαλείας) Χρήστος Ροζάκης (μετέχει σε συσκέψεις Μαξίμου) Παύλος Αποστολίδης (διάλογος με Τουρκία)

Δ.Ν.Τ: εκπρόσωπος Ιωάννης Μασουράκης (γνωστός για τις «εύστοχες» προβλέψεις του επί Μνημονίων)

Εσωτερικών: Τάκης Θεοδωρικάκος (γραφείο τύπου ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη) Θόδωρος Λιβάνιος (Συνεργάτης Γιώργου Καμίνη)

Ζητήματα θεσμών: Νίκος Αλιβιζάτος (μετέχει στην επιτροπή 2021 και σε επιτροπή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης)

Επιτελικό κράτος: ο Γενικός Γραμματέας Θανάσης Κοντογεώργης

ΕΡΤ: Φίλιος Στάγκος, Άρης Τόλιος

Επιτροπή Πισσαρίδη: Νίκος Καραμούζης, Διομήδης Σπινέλης, Πάνος Τσακλόγλου .

Μόνο ο… Γιώργος Πανταγιάς έχει μείνει αναξιοποίητος! Η κυριαρχία Σημίτη σε όλα τα καθοριστικά πόστα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πλέον πλήρης.

Η υπουργοποίηση του Πάνου Τσακλόγλου στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου το 2010, συμβούλου των κυρίων Παπαδήμου και Στουρνάρα το 2012-2014 επισφραγίζει την κεντροαριστερή κατεύθυνση της κυβέρνησης



Το 2010 ως μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με την τρόικα,ο Τσακλόγλου, δεν άντεξε τα προσβλητικά σχόλια Τόμσεν και ξέσπασε μπροστά στους τεχνοκράτες σε γοερά αναφιλητά και κλάματα.
Το επεισόδιο κατεγράφη στις παραπολιτικές στήλες της εποχής με την φράση «Όταν έκλαψε ο Πάνος».

Ο Έλληνας Ίκαρος που εκτελέστηκε στην Αλβανία από το καθεστώς Χότζα -Τα βασανιστήρια και η στρατολόγηση από την CIA

akrivogiannis

Μια τραγική και άγνωστη στους περισσότερους ιστορία που διαδραματίστηκε στα πρώτα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η υπόθεση του Νίκου Ακριβογιάννη. Ενός φιλόδοξου νεαρού, που πιστεύοντας ότι εκτελεί εθνικό καθήκον, ανέλαβε μια πραγματικά αποστολή αυτοκτονίας στην Αλβανία το 1952. Η συνέχεια ήταν δραματική: σύλληψη, φυλάκιση, βασανιστήρια και τελικά εκτέλεση δύο χρόνια αργότερα.

akr-2

Η υπόθεσή του συνδέεται άμεσα και σε μια άλλη, σκοτεινή ιστορία της εποχής εκείνης, τη «Δίκη των Αεροπόρων» .

Οι περιπέτειες του Νίκου Ακριβογιάννη στην Αλβανία, ήταν άγνωστες για περισσότερα από 50 χρόνια, όχι μόνο στο κοινό, αλλά και στις ίδιες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Υπήρχε πλήρης σύγχυση για το αν ζει ή αν έχει πεθάνει. Τα τελευταία χρόνια, ο Σταύρος Γ. Ντάγιος, Διδάκτωρ Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., έφερε στο προσκήνιο συγκλονιστικά στοιχεία, κυρίως μέσα από αναζητήσεις στα αλβανικά αρχεία. Όλα αυτά τα παρουσιάζει στο βιβλίο του «Ο Νίκος Ακριβογιάννης και η Δίκη των Αεροπόρων», που αποτελεί τη βασική πηγή του σημερινού μας άρθρου.

Οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις στις αρχές της δεκαετίας του ‘50

Από την εποχή του ελληνικού εμφύλιου, στην Αλβανία υπήρχαν πολλοί πράκτορες στην υπηρεσία του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας (ΔΣΕ), της αλβανικής ασφάλειας και της Κομινφόρμ που είχε διαδεχθεί την Κομιντέρν από το 1947.

Ανάμεσα στις αποστολές τους, ήταν οι πληροφορίες για την παρουσία Βρετανών, Αμερικανών και άλλων νατοϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα, ο ρόλος των Αλβανών φυγάδων στη χώρα μας και ο τρόπος οργάνωσής τους, οχυρωματικά έργα και στρατιωτικοί στόχοι.

Από την άλλη πλευρά, βορειοηπειρωτικοί σύλλογοι από την Ελλάδα, σε συνεργασία με ελληνικές και αμερικανικές υπηρεσίες, έστελναν συχνά στην Αλβανία κατασκόπους και πράκτορες, κυρίως με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις των μαχητών του ΔΣΕ, το στρατιωτικό δυναμικό των Αλβανών και τις σοβιετικές βάσεις, αλλά και για τη διενέργεια δολιοφθορών.

Στα τέλη του Αυγούστου 1949 αξιωματούχοι της αμερικανικής, βρετανικής και γαλλικής πρεσβείας επισκέφθηκαν τον υπηρεσιακό Υπουργό Εξωτερικών Παναγιώτη Πιπινέλη και του ανακοίνωσαν την σύσταση της αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Ελεύθερη Αλβανία» στο Παρίσι υπό τον Mit’ hat Frasheri, η οποία συνεπικουρούμενη από αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, είχε σαν σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα.

Η επιχείρηση αυτή, είχε ξεκινήσει να σχεδιάζεται από τον Φεβρουάριο του 1949, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου Rollback του Αμερικανικού διπλωμάτη George Kennan. Όπως γράφει ο Σταύρος Ντάγιος; «η Αλβανία χαρακτηριζόταν ως ο κύριος κακοποιός της περιοχής και από τον Ο.Η.Ε.».

Τελικά, η όλη αυτή προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος Χότζα απέτυχε. Ουσιαστικά, το 1953 με την υπαναχώρηση των Αμερικανών, έστω κι αν οι ενέργειες συνεχίστηκαν ως το 1956.

Η Ελλάδα που είχε εμπλακεί στην υπόθεση, έγινε στόχος επιθέσεων από τον αλβανικό Τύπο. Η εφημερίδα «Zeri i Popullit» στα τέλη Μαρτίου 1951, ανέφερε ότι στην Ελλάδα γίνονταν στρατιωτικές προετοιμασίες για την κατάληψη της Αλβανίας και ισχυριζόταν ότι ο σιδηρόδρομος Μοναστήρι – Φλώρινα – Θεσσαλονίκη, για τον οποίο υπήρχε η προοπτική να φτάσει ως την Κωνσταντινούπολη, κατασκευαζόταν γι’ αυτό τον σκοπό.

Οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί της χώρας είχαν αυξηθεί κατά 35%, μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσουν πιθανή επίθεση.

Ο Αλβανός  Ενβέρ Χότζα, εξέφρασε στους Σοβιετικούς τους Μάρτιο του 1951 ανησυχίες για την κλιμάκωση της κατασκοπευτικής προσπάθειες της Ελλάδας, θεωρώντας την πρελούδιο στρατιωτικής εισβολής, όμως το Κρεμλίνο τον καθησύχασε.
Τον Νοέμβριο του 1951, συνελήφθησαν στην Αλβανία και δικάστηκαν, οι Έλληνες πράκτορες Βαγγέλης Δήμου και Στέφος Πέτρου.

Τα Τίρανα, βρήκαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν την ελληνική κυβέρνηση για υπονόμευση της εδαφικής τους ακεραιότητας. Σχετική είναι η επιστολή του αναπληρωτή Αλβανού ΥΠΕΞ Μιχάλη Πρίφτη προς τον Ο.Η.Ε. στις 19/11/1951. Μετά από βασανιστήρια οι δύο κατηγορούμενοι ομολόγησαν ψευδώς ότι είχαν σκοπό να κάνουν δολιοφθορές στην Αλβανία, όπως την ανατίναξη της γέφυρας του Λόγγου (χωριού της Β. Ηπείρου κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα). Η πραγματική τους όμως αποστολή, ήταν η συλλογή πληροφοριών στο πλαίσιο του σχεδίου που αναφέραμε παραπάνω και είχε σχεδιαστεί από τις αμερικανικές και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

akr-id

Ποιος ήταν ο Νίκος Ακριβογιάννης

Ο Νίκος Ακριβογιάννης, γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1929 στη Θεσσαλονίκη, όπου υπηρετούσε ως αξιωματικός του Στρατού ο πατέρας του Δημήτρης (είχε γεννηθεί το 1889). Η μητέρα του Νεοκλεία, είχε γεννηθεί το 1900. Και οι δύο γονείς του, κατάγονταν από τον Άγιο Βλάσιο Μαγνησίας. Ωστόσο, ο Ακριβογιάννης θεωρούσε πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ενώπιον των Αλβανών ανακριτών στο Μπεράτι, στις 16/12/1953:
«Ξέρω καλά ότι η Μακεδονία και η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Θεσσαλονίκη είναι Ελληνικές, ανήκαν και θα ανήκουν για πάντα στην Ελλάδα».
Είχε και μία αδελφή, την Ελένη, δύο χρόνια μεγαλύτερη από εκείνον.

Ο Ακριβογιάννης φοίτησε σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και του Αγίου Βλασίου. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο το 1947-1948, με γενικό βαθμό 14 4/11 (καλώς) και διαγωγή κοσμιοτάτη.
Όταν ήταν μαθητής της Α’ Γυμνασίου, υπήρξε Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΝ ως «Σκαπανεύς» και στη συνέχεια Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Αναπήρων, Τραυματιών και Φυματικών Εθνικής Αντίστασης του ΕΛΑΣ του νομού Μαγνησίας, ως αγωνιστής του 54ου Συντάγματος. Μάλιστα, σε μάχες με τους Γερμανούς στο Πήλιο, πληγώθηκε στο πόδι και το σαγόνι.

Ο Ακριβογιάννης ήταν γοητευτικός, αθλητικός, με μεγάλα φωτεινά μάτια. Δεινός κολυμβητής, άλλοτε ειρωνικός και άλλοτε εσωστρεφής. Ατίθασος και ριψοκίνδυνος, ήταν στοχαστικός άνθρωπος. Το 1949, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Δύο Κόσμοι», ερμηνεύοντας τον ρόλο ενός γυναικά.
Στην ταινία, πρωταγωνιστούσαν οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Νίκος Τζόγιας, Δήμος Σταρένιος, Μαλαίνα Ανουσάκη, Ίντα Χριστινάκη, Γιάννης Νταλ (Δαλιανίδης) κ.ά. Τη μουσική της είχε γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις.
Οι «Δύο Κόσμοι», σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία για τα δεδομένα της εποχής, κόβοντας 50.154 εισιτήρια (5η στον σχετικό κατάλογο, της σεζόν 1949-1950, με πρώτη τον θρυλικό «Μεθύστακα»).

Ο Ακριβογιάννης έγραφε επίσης σενάρια και ποιήματα, για ορισμένα από τα οποία μάλιστα, είχε εκφραστεί διθυραμβικά ο Ηλίας Βενέζης.
Τον Γενάρη του 1948 έδωσε για πρώτη φορά εξετάσεις για εισαγωγή στην Αεροπορία, αλλά απέτυχε. Το 1949, έμαθε για τον νέο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει για 70 νεοσύλλεκτους η Σχολή Αεροπορίας και φρόντισε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η στρατολόγησή του από τη CIA – Ο Ακριβογιάννης «Ίκαρος»

acrscan2

Τον Μάιο του 1950 κι ενώ διέμενε στη Θεσσαλονίκη, ο Ακριβογιάννης γνώρισε τυχαία (;) τον νεαρό Σαλονικιό Ευλάμπιο Κωστίδη, ο οποίος τον μύησε στον χώρο της κατασκοπείας. Εκείνη την εποχή, ο Τομ Καραμεσίνης, σταθμάρχης της CIA στην Ελλάδα , αναζητούσε θαρραλέους νεαρούς στον αγώνα κατά της «κομμουνιστικής απειλής». Βάση στρατολόγησης και συγκέντρωσης πρακτόρων, ήταν η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη, ενώ η σχολή εκπαίδευσης λειτουργούσε στο Καραμπουρνάκι, σε ειδικά διαμορφωμένο διαμέρισμα.
Εκεί εκπαιδεύτηκε κι ο Νίκος Ακριβογιάννης από Αμερικανούς πράκτορες. Συχνά επισκεπτόταν τη σχολή ο Τομ Καραμεσίνης και ο βοηθός του Μπομπ Ντρίσκολ.

Ο νεαρός Νίκος, γοητευόταν από τον κόσμο των κατασκόπων, όπως βέβαια τον είχε στο μυαλό του: ριψοκίνδυνες αποστολές, ταξίδια, ωραίες γυναίκες. Παράλληλα, πίστευε ότι έτσι θα βοηθούσε και στην Ελλάδα. Αμείβεται με 1.000.000. δραχμές τον μήνα, αλλά οι Αμερικανοί τον ενημερώνουν για τους κινδύνους που ελλοχεύον.

Πριν τη λήξη των μαθημάτων στη σχολή, οι Αμερικανοί τον συμβούλευσαν να υποβάλλει αίτηση εισαγωγής στην Αεροπορία, ενώ παράλληλα του ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα μετέβαινε στην Αλβανία, για τον λόγο δε αυτό, θα λάμβανε ειδική εκπαίδευση στη Σχολή Αεροπορίας. Του έδωσαν το ψευδώνυμο G. 1. και τον ενημέρωσαν, ότι μετά την Αλβανία θα έπρεπε να κάνει ό, τι ήταν δυνατό για να πάει σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης όπου βρισκόταν η ηγεσία του Κ.Κ.Ε.

Σε περίπτωση περιορισμού σε στρατόπεδα της Αλβανίας, θα συγκροτούσε μια ομάδα δολιοφθορών, που θα την αποτελούσαν οι πιο σκληροί από τους Έλληνες πρόσφυγες που είχαν απομείνει στην Αλβανία, την οποία Σκοπός της οργάνωσης θα ήταν η καλλιέργεια του πόθου της παλιννόστησης στους πρόσφυγες, η πρόκληση δολιοφθορών και η ενθάρρυνση μαζικών αποδράσεων από τα στρατόπεδα. Τον συμβούλευσαν να προσέχει κυρίως τους Αρσένιο Κουλούρη, Χριστόφορο Κυρομύτη (ή Κερομύτη) και Κώστα Προσωπάρη με τους οποίους δεν έπρεπε να έχει καμία επαφή. Ο Ακριβογιάννης υπέθετε ότι κι αυτοί ήταν Έλληνες πράκτορες σταλμένοι στην Αλβανία. Επίσης, οι Αμερικανοί διαβεβαίωσαν τον Ακριβογιάννη, ότι σε περίπτωση δυσκολιών θα πήγαιναν στην Αλβανία ο σμηναγός Εμμανουήλ ή ο υποσμηναγός Ευσταθίου και θα τον έσωζαν παίρνοντας τον με αεροπλάνο.
Ή μπορεί να του έστελναν υποβρύχιο για να τον παραλάβει από κάποια ακτή ή ακόμα κι από τη θάλασσα.

Τα μαθήματα στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 1951. Στη συνέχεια ο Νίκος κατατάχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις (Κόρινθο).
Από εκεί, μεταπήδησε στη σχολή Αεροπορίας στο Τατόι, όπου θα υπηρετούσε τη θητεία του με την αρωγή των Αμερικανών.
Εκεί, οι αξιωματικοί του Α2 του έδωσαν το πρακτορικό ψευδώνυμο «Λοκρίς», ενώ οι Αμερικανοί ενημέρωσαν για την προκαταρκτική του εκπαίδευση. Έτσι έτυχε ιδιαίτερης «προσοχής και μεταχείρισης» από τον υποδιοικητή Πέτρο Μητσάκο.
Οι ίδιοι αξιωματικοί, παρακινούσαν τον Ακριβογιάννη να εκπαιδευτεί γρήγορα και να αποκτήσει πτητική επάρκεια καθώς θα μετέβαινε για εθνική αποστολή στην Αλβανία.

Η «επίσημη» ανάθεση της αποστολής, έγινε από τον Διοικητή της Σχολής, Σμήναρχο Αναστάσιο Βλαντούση, ο οποίος ένα περίπου μήνα μετά την κατάταξη του Ακριβογιάννη κι ενώ αυτός είχε ελάχιστες ώρες πτήσης, σε συνάντησή τους σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια, του είπε επιτακτικά:
«Δόκιμε Ακριβογιάννη. Εν ονόματι της πατρίδας σε διατάσσω να μεταβείς εις εχθρικόν κράτος δι’ εκτέλεσιν ειδικής αποστολής».
Έπειτα, του εξήγησε ότι θα «απήγαγε» ένα αεροπλάνο, θα προσγειωνόταν στους Αγίους Σαράντα και θα ζητούσε από τις αλβανικές αρχές να έρθει σε επαφή με την προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελλάδας που είχε έδρα στην τέως ΕΣΣΔ. Εκεί, θα εμφανιζόταν ως φανατικός κομμουνιστής και θα ανέλυε κάποια παράτολμα σχέδια που είχε συλλάβει.

Ο Βλαντούσης, του παρουσίασε και εναλλακτικές λύσεις, στην περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά, ενώ του παρουσίασε και σενάρια διάσωσής του, αν το αλβανικό καθεστώς δεν του έδινε άδεια να μεταβεί στην ΕΣΣΔ και τον φυλάκιζε.
Σύντομα, ο Ακριβογιάννης κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί την εκτέλεση της αποστολής. Προσποιούμενος τον αφηρημένο, τον ανεπίδεκτο μαθήσεως και τον απείθαρχο, πίστευε όμως ότι ίσως προβληματίσει τους ανωτέρους του και δεν σταλεί στην Αλβανία, καθώς ήξερε ότι εκεί τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα.

Την ίδια περίοδο στο μεταξύ στη Σχολή της Αεροπορίας, συνέβαιναν σοβαρά ατυχήματα με αεροπλάνα, με αποτέλεσμα κάποιοι νεαροί πιλότοι να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν. Αυτά και διάφορα άλλα (κατηγορίες περί κατασκοπείας, προπαγάνδα υπέρ του Κ.Κ.Ε. κλπ), οδήγησαν αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της Αεροπορίας, καθώς και μερικούς ιδιώτες στο εδώλιο, στην περίφημη «Δίκη των Αεροπόρων», με την οποία θα ασχοληθούμε σε μελλοντικό μας άρθρο.
Ο Ακριβογιάννης, τελικά δεν κατάφερε να αποφύγει τη μοιραία, όπως αποδείχθηκε, αποστολή. Ο Βλαντούσης κάποια στιγμή, εμμέσως πλην σαφώς, τον απείλησε ότι η οικογένειά του θα κινδυνεύσει αν δεν πάει στην Αλβανία. Οι γονείς του δεν γνώριζαν τίποτα και ο ίδιος δεν πήγε ούτε στον γάμο της αδελφής του που έγινε την άνοιξη του 1952.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πριν την φυγή του στην Αλβανία, την εκπαίδευση του ως πράκτορα και κατασκόπου ανέλαβε ο Θεόδωρος Μπουκουβάλας, ο οποίος αργότερα, στη διάρκεια της χούντας διετέλεσε νομάρχης Αργολίδας. Βοηθός του Μπουκουβάλα, ήταν ο Παπαγεωργίου, ένας άλλος αξιωματικός του Α2. Όλα γίνονταν βέβαια με καθοδήγηση και ενημέρωση των Αμερικανών. Στις 5 Απριλίου, ο Μπουκουβάλας έκανε τα τελευταία «ιδιαίτερα» στον Ακριβογιάννη. Ανάμεσα στα άλλα, του είπε και ποιες «απόρρητες» πληροφορίες θα έδινε στους Αλβανούς αν χρειαζόταν.

Γιατί επιλέχθηκε ο Νίκος Ακριβογιάννης

Για τη στρατολόγηση ατόμων που θα κάλυπταν διάφορες πληροφοριακές ανάγκες, οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, διαχρονικά, αναζητούν άτομα που θεωρούν ότι έχουν ικανότητες για συλλογή πληροφοριών αλλά και που για τα ίδια αυτά άτομα μπορούν εύκολα να σταχυολογηθούν πληροφορίες και να καταγραφούν τυχόν αδυναμίες τους.

Ο Ακριβογιάννης είχε τυχοδιωκτικό χαρακτήρα, πάθη (ποτό, χαρτοπαιξία, γυναίκες), «ένοχο» παρελθόν με τη συμμετοχή του στην ΕΠΟΝ την οποία γνώριζαν οι Αμερικανοί και οι εκπαιδευτές του και υπέρμετρες φιλοδοξίες (όπως το να παίξει σε ταινίες του Χόλιγουντ).
Ωστόσο είχε μεγάλη αγάπη για την οικογένειά του και την Ελλάδα. Πίστευε ότι αναλαμβάνοντας μια τόσο δύσκολη αποστολή, θα πρόσφερε ,εφόσον βέβαια την έφερνε εις πέρας, μεγάλες υπηρεσίες στην πατρίδα του, θα του απονέμονταν παράσημα και κάποιοι βαθμοί στην Αεροπορία.
Στις 6 Απριλίου, ο Ακριβογιάννης είπε στον παιδικό του φίλο Φάνη Τσώκο να μεταφέρει στους γονείς του ότι θα έφευγε για την Αλβανία.

Η πτήση από το Τατόι στην Αλβανία

Η Δευτέρα 7 Απριλίου 1952 ήταν μια ηλιόλουστη, ανοιξιάτικη μέρα, χωρίς σύννεφα και ομίχλες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα.
Ο Νίκος Ακριβογιάννης, πιλοτάροντας ένα μονοκινητήριο διθέσιο εκπαιδευτικό αεροσκάφος (διπλάνο) τύπου «Harvard» Ε.Χ. 647, ξεκίνησε από το Τατόι, μέσω του αεροδιαδρόμου Ναυπάκτου – Πρέβεζας έφτασε αριστερά της Κέρκυρας και πέταξε ψηλά, περίπου στα 10.000 πόδια για να αποφύγει άλλα καταδιωκτικά αεροσκάφη αλλά και τα αλβανικά αντιαεροπορικά συστήματα.

Αρχικά σκέφτηκε να προσγειωθεί στο Αργυρόκαστρο, όπου υπήρχε και αεροδρόμιο, τελικά άλλαξε γνώμη και προσγειώθηκε χωρίς τροχούς στον κάμπο της Τσούκας. Πρόκειται για ένα κεφαλοχώρι με κατοίκους ελληνικής καταγωγής, στην περιοχή του Βούρκου της Βορείου Ηπείρου. Προηγουμένως, πέταξε πάνω από τα χώρια Τσαούσι, Αλίκο, Κρανιά και Μετόχι, εκεί όπου το 1949 είχε προσγειωθεί ο συνάδελφός του Παναγιώτης Μπαλάφας, που το 1952 ήταν έγκλειστος στις διαβόητες φυλακές των εχθρών του λαού της Κρούγια, με την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος της Αλβανίας.

Ο Ακριβογιάννης δεν αναφέρει πουθενά, ούτε στις καταθέσεις, ούτε στις σημειώσεις του και τις ομολογίες του, ότι συνοδευόταν από άλλους. Μέχρι πρόσφατα, υπήρχαν πολλά δημοσιεύματα στη χώρα μας, που ανέφεραν ότι τον Ακριβογιάννη συνόδευε αεροσκάφος της CIA με χειριστές τους Καραμεσίνη και τον βοηθό του Ντόσλεϊ Κλαρκ και άλλα που ανέφεραν ότι το συνοδευτικό αεροσκάφος, που ακολούθησε τον Ακριβογιάννη ως το ύφος της Κέρκυρας, πιλοτάριζε ένας από τους εκπαιδευτές του στη Σχολή.

akr-map

Η προσγείωση στην πραγματικότητα – Η αρχή της περιπέτειας του Ακριβογιάννη στην Αλβανία

Στον τόπο της προσγείωσης, έφτασε αμέσως ο διοικητής του οικείου Τμήματος Ασφαλείας των Αγίων Σαράντα Quatip Dervishi και ο ελληνόφωνος υπάλληλος ασφαλείας της περιοχής. Αυτοί μετέφεραν τον Ακριβογιάννη στον αστυνομικό σταθμό των Αγίων Σαράντα. Εκεί του ζητήθηκε εξηγήσει για ποιο λόγο ήρθε με αεροπλάνο στην Αλβανία.

Ο Ακριβογιάννης δήλωσε φίλος της Αλβανίας και πολέμιος της μοναρχοφασιστικής Ελλάδας. Στη συνέχεια ζήτησε να τον στείλουν στην ηγεσία της Δημοκρατικής Κυβέρνησης της Ελλάδας στη Σοβιετική Ένωση, να ανακοινώσουν μέσω του Τύπου ότι ένα ελληνικό αεροπλάνο αφού έκανε κύκλους πάνω από τον αλβανικό εναέριο χώρο έφυγε προς την Ιταλία και να ανακοινώσουν συνθηματικά μέσω του Ρ/Σ ‘’Ελεύθερη Ελλάδα’’ ότι ο ‘’Κώστας θα παντρευτεί με τη Μάρθα’’, μήνυμα που σήμαινε ότι έφτασε καλά στην Αλβανία. Αυτό θα το άκουγε ο Φ. Τσώκος και θα μετέφερε το νέο στους γονείς του. Όλα αυτά γίνονταν με την καθοδήγηση των Αμερικανών πρακτόρων. Ο Ακριβογιάννης με δική του πρωτοβουλία ζήτησε να επικοινωνήσει με τον Ενβέρ Χότζα για να του μεταφέρει τα αιτήματά του προσωπικά.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ο Ακριβογιάννης οδηγήθηκε στα Τίρανα σιδηροδέσμιος. Στα κρατητήρια της αντικατασκοπείας, στο Τμήμα 3011, ανακρίθηκε και βασανίστηκε. Οι Αλβανοί δεν πίστεψαν κανέναν από τους ισχυρισμούς του και προσπαθούσαν να καταλάβουν τι πραγματικά συνέβαινε. Ο Ακριβογιάννης έστειλε μία επιστολή στον Χότζα, με την οποία του ζητούσε να τον βοηθήσει να μεταβεί στην ΕΣΣΔ.
Το επόμενο διάστημα κρατήθηκε στις μεταγωγικές φυλακές Τιράνων. Εκεί ένας κρατούμενος ο Gani Petrela, εγκάθετος των Αλβανών, του είπε ότι ο πατέρας του εκτελέστηκε. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είχε συμβεί.

Οι ανακοινώσεις για τον Ακριβογιάννη στην Ελλάδα

Τη μέρα της φυγής του Ακριβογιάννη το Υπουργείο Αεροπορίας ζητούσε πληροφορίες για την τύχη του αεροπλάνου τύπου ‘’Harvard’’ που είχε αναχωρήσει για εκπαιδευτική πτήση στη Νότια Πελοπόννησο και δεν επέστρεψε. Οι Αρχές δεν ανακοίνωσαν το όνομα του αεροπόρου παρά μόνο την εξαφάνιση του αεροπλάνου. Λίγες μέρες μετά η ηγεσία του Υπουργείου θεωρούσε το αεροπλάνο ως ‘’οριστικώς εξαφανισθέν’’ και ίσως ‘’βυθισθέν στη θάλασσα’’ λόγω μηχανικής βλάβης.

acr-press

Οι εφημερίδες όμως επέμεναν: ‘’Είναι τόσο ύποπτα όλα αυτά ώστε οφείλει το Υπουργείο να ανακοινώσει σαφώς τι συμβαίνει”, έγραφε χαρακτηριστικά η “Εστία’’.

Ο Βλαντούσης διέταξε ΕΔΕ, την οποία ανέθεσε στον Επισμηναγό Χατζηλάκo, ο οποίος αφού πήγε και βρήκε τον πατέρα του Ακριβογιάννη επέστρεψε στο Τατόι. Ακολούθησε η σύλληψη του Φ. Τσώκου και τελικά ανακοινώθηκε ότι ο Ακριβογιάννης, ο οποίος διακατεχόταν από κομμουνιστικά φρονήματα, έφυγε με το αεροπλάνο ‘’Harvard’’ και προσγειώθηκε κοντά τους Αγίους Σαράντα. Στον Τύπο γράφονται πολλά και διάφορα, όπως ότι μεταφέρει πολύτιμα έγγραφα στην ηγεσία του Κ.Κ.Ε. και ότι στο αεροδρόμιο Τσούκα τον περίμεναν Έλληνες, Αλβανοί και Ρώσοι κομμουνιστές.
Παράλληλα ζητείται από την κυβέρνηση να απαιτήσει από την Αλβανία την επιστροφή του αεροπλάνου και να κάνει διάβημα στη γειτονική χώρα για τη ‘’φιλοξενία’’ που παρείχε στον Ακριβογιάννη.
Η Αλβανία δεν έδωσε καμία απάντηση ούτε επέστρεψε ποτέ το αεροπλάνο.

Οι απάνθρωπες ανακρίσεις του Νίκου Ακριβογιάννη

Οι Αλβανοί βέβαια μάθαιναν όσα γίνονταν στην Ελλάδα. Μετά τις 22 Απριλίου οι ανακρίσεις του Ακριβογιάννη γίνονται πιο σκληρές. Στις 5 Μαΐου 1952 κάνει μία απόπειρα αυτοκτονίας, η οποία αποτυγχάνει. Στις 28 Μαΐου γράφει στον Χότζα ξανά. Φυσικά ο Αλβανός ηγέτης δεν παίρνει καμία από τις επιστολές του.

acrscan1

Τον Αύγουστο του 1952, ξεκίνησε η Δίκη των Αεροπόρων, στην οποία αναφερθήκαμε και νωρίτερα. Ο Ακριβογιάννης ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς που κατηγορούνταν, αλλά βέβαια δεν μπορούσε να δικαστεί, αφού βρισκόταν στην Αλβανία. Σκοπός όσων οργάνωσαν τη σκευωρία, ήταν να δείξουν ότι το ΚΚΕ ήθελε να διαβρώσει και να διαλύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, ξεκινώντας από την Αεροπορία.

Στο μεταξύ, ο Ακριβογιάννης μετά τα σκληρά βασανιστήρια, διακομίζεται αναίσθητος στο Δημόσιο Νοσοκομείο Τιράνων (6/4/1953). Εκεί, τον ερωτεύονται δύο νεαρές νοσηλεύτριες, η Ιλιρία από την Κορυτσά και η Καντίφε. Για έναν φυλακισμένο στην Αλβανία όμως, όπως ο Ακριβογιάννης, ο έρωτας είναι χίμαιρα…
Τα βασανιστήρια του αλβανικού καθεστώτος, ήταν: ξυλοδαρμοί με ρόπαλο, ξύσιμο των τραυμάτων με ξύλο, διάτρηση του κρέατος με καυτό σύρμα, χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στα αφτιά, ρίξιμο αλατιού στις ανοιχτές πληγές, ρίξιμο κρύου νερού τον χειμώνα, εξαγωγή νυχιών, σφίξιμο των κόρφων με τανάλια, εισαγωγή κοπράνων και ούρων στο στόμα, παρατεταμένη αϋπνία,πολυήμερη ορθοστασία κ.α.

Μετά την επιστροφή του στη φυλακή κι ένα νέο γύρο ανακρίσεων, στις αρχές Αυγούστου 1953 μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των μαχητών του ΔΣΕ στη Λούσνια, όπου ήταν περιορισμένοι 230 μαχητές.
Εκεί οι συνθήκες ήταν καλύτερες. Υπήρχε ένα καθεστώς ημιελευθερίας. Και πάλι όμως ο Ακριβογιάννης αναζητούσε τρόπους διαφυγής.

Η προσπάθεια απόδρασης

Έτσι, αποφάσισε να ιδρύσει μια συνωμοτική οργάνωση, την ΜΕΔΕΒΑ 134 και αναζητούσε μέλη. Απευθύνθηκε πρώτα στον «Μήτσο», Πελοποννήσιο καθηγητή, αιχμάλωτο του ΔΣΕ και πολυμήχανο. Αυτός εξέφραζε δυσαρέσκεια για το καθεστώς και νοσταλγία για την Ελλάδα. Ο Ακριβογιάννης, δεν ήξερε όμως ότι ο «Μήτσος», ήταν χαφιές των Αλβανών… Ένας ακόμα που προσεταιρίστηκε, ήταν ο Κερκυραίος Σπύρος Παγιατάκης. Το 1949, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών για ληστεία τράπεζας. Μετά την αποφυλάκισή του, έφυγε για την Αλβανία.
Τη νύχτα της Κυριακής 13 Δεκεμβρίου 1954, οι τρεις τους έφυγαν από το στρατόπεδο και κατευθύνθηκαν προς τον βορρά. Το ξημέρωμα, τους βρήκε στο Ρογκοζίνε, μια μικρή κωμόπολη νότια του Δυρραχίου, 15 χλμ. βόρεια της Λούσνια.

Το μεσημέρι της επόμενης μέρας, οι τρεις τους συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον αστυνομικό σταθμό Μπερατίου.
Το βράδυ της 14/12/1953, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά του Ν. Ακριβογιάνννη και του απαγγέλθηκε κατηγορία για διενέργεια κατασκοπείας κατά της ΛΔ της Αλβανίας, κατά την έννοια του άρθρου 61-65 του Ποινικού Κώδικα. Η κατηγορία επέσυρε την ποινή του θανάτου. Οι ίδιες κατηγορίες, απαγγέλλονται και στον Παγιατάκη, ενώ ο «Μήτσος», που «κάρφωσε» τα σχέδια του Ακριβογιάννη, αφέθηκε ελεύθερος!
Ο Ακριβογιάννης οδηγήθηκε στα κρατητήρια της αντικατασκοπίας στα Τίρανα. Κλείστηκε σ’ ένα κελί, όπου υπήρχαν ένα σιδερένιο κρεβάτι κι ένας κουβάς, για τις σωματικές του ανάγκες!

Στις 9 Μαρτίου 1954, οι ανακρίσεις σε βάρος του Σ. Παγιατάκη ολοκληρώθηκαν. Το ίδιο έγινε και με τον Ν. Ακριβογιάννη στις 14 Απριλίου 1954.
Η δίκη Ακριβογιάννη – Παγιατάκη και η καταδίκη τους
Στις 24 Ιουνίου 1954, άρχισε στο Στρατοδικείο της Κορυτσάς υπό τον πρόεδρο της έδρας Prenjo Myftari και με στρατιωτικό εισαγγελέα τον Shaban Skenderi η δίκη.

Η απόφαση, γεμάτη λάθη και ανακρίβειες, που σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα θα «έπεφτε» στο Εφετείο, ήταν σκληρή. Θάνατος δια τουφεκισμού στον Ακριβογιάννη και δήμευση του αεροπλάνου και εικοσαετής ειρκτή για τον Παγιατάκη. Ωστόσο, στις 28 Ιουνίου 1954, η Στρατιωτική Εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της απόφασης για τον Παγιατάκη και ζήτησε τη θανατική καταδίκη του.
Οι δύο κατηγορούμενοι, στις 25 Ιουνίου 1954, δια των συνηγόρων τους Asllan Mlloya και Thoma Jani άσκησε έφεση, στο Ανώτατο Δικαστήριο των Τιράνων, η οποία εξετάστηκε στις 8 Ιουλίου 1954. Το Δικαστήριο, επικύρωσε την ποινή του Ακριβογιάννη, ενώ μείωσε την ποινή του Παγιατάκη σε 15 χρόνια ειρκτή, την οποία εξέτισε στις φυλακές Αυλώνας. Αργότερα, η ποινή του μειώθηκε κατά 5 έτη και στις 13/12/1961, του δόθηκε χάρη. Έτσι, στις 27/12/1961, αποφυλακίστηκε οριστικά.

Η εκτέλεση του Νίκου Ακριβογιάννη

Τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 1954, στο Μπεράτι, στις 24.00, ο Νίκος Ακριβογιάννης εκτελέστηκε. Είχε φορέσει για τελευταία φορά τη στολή του δόκιμου Ίκαρου και είχε χτενιστεί με μια τσατσάρα που είχε μαζί του κατά την απόδρασή του από τη Λούσνια. Το προεδρείο της Αλβανικής Βουλής, αρνήθηκε να του δώσει χάρη. Του ζητήθηκε να δηλώσει ποια ήταν η τελευταία του επιθυμία – Ζήτω η Ελλάδα, βροντοφώναξε.

Επίλογος

acrscan3

Έχουν περάσει 65 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Ακριβογιάννη και 67 από την «πρώτη φάση» της δίκης των αεροπόρων. Μέχρι σήμερα, πολλά ερωτήματα, παραμένουν αναπάντητα: Υπήρχαν πραγματικά δολιοφθορές στην Αεροπορία ή επρόκειτο για σκευωρία; Υπήρχε δάκτυλος του Κ.Κ.Ε. στην υπόθεση; Ήταν αδιάβλητες οι δικαστικές αποφάσεις σε βάρος των κατηγορουμένων;
Ο αρχηγός του ΓΕΑ Κελαϊδής ήταν ιθύνων νους μιας πλεκτάνης ή σωτήρας της Αεροπορίας από την «κομμουνιστική διείσδυση»;

Από το 1964, οι αεροπόροι ενημερώθηκαν ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την ηθική τους αποκατάσταση, κάτι που όμως δεν έγινε μέχρι σήμερα!
Η αδελφή του Νίκου Ακριβογιάννη Ελένη, μετά τον θάνατο του πατέρα της, το 1955, επισκέφθηκε πολλούς πολιτικούς και στρατιωτικούς ζητώντας να μάθει τι έχει γίνει ο αδελφός της.
Το 1977, ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ, διέτασσε τη διατήρηση του υπ’ αριθμ. 4/11 – 8 – 1952 εντάλματος σύλληψης του Ν. Ακριβογιάννη.
Το 1977 ο Π. Λουκάκος και ο Π. Μπακογιάννης, δημοσίευσαν στο «Βήμα» μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τον Ακριβογιάννη. Ενδιαφέροντα στοιχεία, υπάρχουν και στο βιβλίο του Βλάση Δέδε «Η Δίκη των Αεροπόρων».
Στις 10 Νοεμβρίου 1979, ο αξιωματικός της Αεροπορίας Ηλίας Καρταλαμάκης, ζήτησε από τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα Bashkim Dino, πληροφορίες για τον Νίκο Ακριβογιάννη. Στον Καρταλαμάκη είχε ανατεθεί η συγγραφή βιβλίου για την ιστορία της Ελληνικής Αεροπορίας και υπήρχε ένα μεγάλο κενό με την υπόθεση Ακριβογιάννη.
Απάντηση, δεν έλαβε ποτέ…

Στις 14 Μαΐου 1988, ο τότε ΥΠΕΞ Κάρολος Παπούλιας μετά από πιέσεις της οικογένειας, ζήτησε από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα να μεριμνήσει για τη συγκομιδή των οστών του Νίκου Ακριβογιάννη. Η απάντηση των Αλβανών ήταν ασαφής και ανούσια.
Το 1997, ιδρύθηκε η Πανελλήνια Κίνηση Ηθικής Αποκατάστασης της Μνήμης του Αεροπόρου Νίκου Ακριβογιάννη, η οποία με διακήρυξη στις 19/5/1997, ζητά την ηθική του αποκατάσταση.

Φυσικά, οι Αλβανοί δεν επέστρεψαν ποτέ και το αεροπλάνο Harvard στην Ελλάδα. Κατά τ’ άλλα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της Αλβανίας με ελληνικά αεροπλάνα, αν η γειτονική χώρα δεχθεί επίθεση.
Ο Νίκος Ακριβογιάννης, υπήρξε θύμα σκευωρίας αλλά και του ίδιου του εαυτού του. Τα οστά του βρίσκονται σε κάποια χαράδρα στο Μπεράτι. Και η υπόληψή του, όπως γράφει ο Σταύρος Ντάγιος, αναποκατάστατη.

Του Μιχάλη Στούκα